Mikre figyeljünk ebben a hőségben, hogy kedvencünknek is szuper nyara lehessen

A forró nyári napok nem csak minket, embereket viselnek meg, bizony ezek a hőségriasztásokkal teli időszakok a kedvenceinkre is rosszul hatnak. Fontos, hogy kutyusainkra ilyenkor fokozott figyelmet fordítsunk, hiszen a sok jó mellett, a nyárnak veszélyei is vannak, amit odafigyeléssel elkerülhetünk.

Összeállítottunk egy listát, íme, ezeket tartsd szem előtt a melegben:

A hőség

A forró nyári napokon fontos, hogy kutyusunkat a kora reggeli, vagy a késő esti órákban vigyük sétálni. Elég, ha abból indulunk ki, hogy mi sem szívesen vagyunk a déli órákban a tűző napon. Mindig biztosítsunk nekik árnyékot és vizet, különben gyorsan felhevülnek. Szaküzletekben vásárolhatunk hűtőmatracot nekik, szívesen heverésznek rajta.

A talaj

Séta előtt mindig jusson eszünkbe, hogy a talaj forró lehet. Tappancsaik nagyon érzékenyek, és nem védi őket semmiféle lábbeli. Legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy mi az elviselhető hőmérséklet, amin még kényelmesen menni tudnak, ha a kézfejünket 5 másodpercig az aszfalthoz érintjük. Amennyiben forrónak észleljük, ők is biztos annak fogják érezni. Érdemes kicsit nagyobbra hagyni a tappancsszőrzetet, hogy ne közvetlen a talppárnái “érintkezzenek a betonnal.

Az autózás

Sose hagyjuk melegben egyedül az autóban! Röpke néhány perc is végzetes tud lenni számukra. Ha hosszabb autóútra megyünk, jobb, ha a klímát használjuk, mintsem lehúzott ablakokkal utazzunk, mert a huzat könnyen kötőhártya-gyulladás okozhat, álló fülű kutyák füle begyulladhat. És persze álljunk meg gyakran, hogy járhassanak egyet. Hosszú úton figyelni kell a pisilési igényükre is, a vizelet visszatartása betegséget okozhat.

A bunda

Az állatok bőre nagyon könnyen leég, így semmiképp se vágjuk a bundájukat rövidre, hisz a kutya rövid szőrrel olyan, mint egy kopasz ember naptej nélkül. A bunda hiába melegít nagyon, sőt a nagyobb szőrben még a különböző vérszívó fajták is könnyebben elbújnak, a szőrnek mégis nagyobb védelmi szerepe van nem csak télen, nyáron is. A különböző csípések elkerülése érdekében adassunk be minden szükséges oltást, ha esténként még át is nézzük a testüket, biztosak  lehetünk, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb betegséget elkerülünk.

A fürdetés

Ha le akarjuk hűteni őket, mehet a sima vizes locsolás, de ne használjunk túl gyakran szappanos, samponos szereket, mert a jóval érzékenyebb bőrük hamar kiszárad, és nagyon sok kellemetlenséget okoz mindenkinek. Viszketővé és hámlóssá válik. A hűtésre a legjobb megoldás a friss víz, vagy a mostanában divatos hűsítő matracok. Felhevült kutyánkat ne locsoljuk jéghideg vízzel, mert szívleállást, tüdőgyulladást kaphatnak.

Nyári jutalomfalatok

Nyáron a dinnye a legjobb jutalomfalat, a rengeteg nedvessége miatt, hidratál és hűsít. És a kutyák is imádják! Közben ügyelj arra, hogy a magokat mindig távolítsd el, mert eltömíthetik az emésztőrendszert és megzavarhatják az emésztést. A zöldségek közül nyugodtan adj neki répát és retket is. Finom, egészséges, hűt és felpezsdít! Ha ezekre figyelsz, biztos, hogy kutyusoddal szuper nyaratok lesz együtt!

One thought on “Mikre figyeljünk ebben a hőségben, hogy kedvencünknek is szuper nyara lehessen

  1. Daniel szerint:

    Mi az, amit a kutyankkal mindig be kell tartatni, hogy megertse, mi vagyunk a falkavezerek? Ha ezek a viszonyok tisztazottak, hatasukra a kutya viselkedese mind az agresszio vagy felelem, mind az engedelmesseg tekinteteben hihetetlen pozitiv valtozasokon mehet keresztul. A kovetkezokben leirt gyakorlatok nem 1-2 hetre szolnak, hanem a kutya egesz eletere. A kutya nem ember (barmennyire is szeretnek nehanyan ugy kezelni), igy nekunk kell megtanulnunk kutyaul gondolkodni, hogy kapcsolatunk mindig felhotlen lehessen. A kutya szamara ezek a gyakorlatok nem kinzasok; nem bantjak a lelket, nem ugy mukodnek, mintha emberrel tennenk ugyanezeket, hanem szamara termeszetes, az osztonevel, a falkaszellemmel egyezo dolgok, amelyekkel a termeszetben (egy kutyakbol allo falkaban) ugyanigy szembesulne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük