Mikre figyeljünk ebben a hőségben, hogy kedvencünknek is szuper nyara lehessen

A forró nyári napok nem csak minket, embereket viselnek meg, bizony ezek a hőségriasztásokkal teli időszakok a kedvenceinkre is rosszul hatnak. Fontos, hogy kutyusainkra ilyenkor fokozott figyelmet fordítsunk, hiszen a sok jó mellett, a nyárnak veszélyei is vannak, amit odafigyeléssel elkerülhetünk.

Összeállítottunk egy listát, íme, ezeket tartsd szem előtt a melegben:

A hőség

A forró nyári napokon fontos, hogy kutyusunkat a kora reggeli, vagy a késő esti órákban vigyük sétálni. Elég, ha abból indulunk ki, hogy mi sem szívesen vagyunk a déli órákban a tűző napon. Mindig biztosítsunk nekik árnyékot és vizet, különben gyorsan felhevülnek. Szaküzletekben vásárolhatunk hűtőmatracot nekik, szívesen heverésznek rajta.

A talaj

Séta előtt mindig jusson eszünkbe, hogy a talaj forró lehet. Tappancsaik nagyon érzékenyek, és nem védi őket semmiféle lábbeli. Legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy mi az elviselhető hőmérséklet, amin még kényelmesen menni tudnak, ha a kézfejünket 5 másodpercig az aszfalthoz érintjük. Amennyiben forrónak észleljük, ők is biztos annak fogják érezni. Érdemes kicsit nagyobbra hagyni a tappancsszőrzetet, hogy ne közvetlen a talppárnái “érintkezzenek a betonnal.

Az autózás

Sose hagyjuk melegben egyedül az autóban! Röpke néhány perc is végzetes tud lenni számukra. Ha hosszabb autóútra megyünk, jobb, ha a klímát használjuk, mintsem lehúzott ablakokkal utazzunk, mert a huzat könnyen kötőhártya-gyulladás okozhat, álló fülű kutyák füle begyulladhat. És persze álljunk meg gyakran, hogy járhassanak egyet. Hosszú úton figyelni kell a pisilési igényükre is, a vizelet visszatartása betegséget okozhat.

A bunda

Az állatok bőre nagyon könnyen leég, így semmiképp se vágjuk a bundájukat rövidre, hisz a kutya rövid szőrrel olyan, mint egy kopasz ember naptej nélkül. A bunda hiába melegít nagyon, sőt a nagyobb szőrben még a különböző vérszívó fajták is könnyebben elbújnak, a szőrnek mégis nagyobb védelmi szerepe van nem csak télen, nyáron is. A különböző csípések elkerülése érdekében adassunk be minden szükséges oltást, ha esténként még át is nézzük a testüket, biztosak  lehetünk, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb betegséget elkerülünk.

A fürdetés

Ha le akarjuk hűteni őket, mehet a sima vizes locsolás, de ne használjunk túl gyakran szappanos, samponos szereket, mert a jóval érzékenyebb bőrük hamar kiszárad, és nagyon sok kellemetlenséget okoz mindenkinek. Viszketővé és hámlóssá válik. A hűtésre a legjobb megoldás a friss víz, vagy a mostanában divatos hűsítő matracok. Felhevült kutyánkat ne locsoljuk jéghideg vízzel, mert szívleállást, tüdőgyulladást kaphatnak.

Nyári jutalomfalatok

Nyáron a dinnye a legjobb jutalomfalat, a rengeteg nedvessége miatt, hidratál és hűsít. És a kutyák is imádják! Közben ügyelj arra, hogy a magokat mindig távolítsd el, mert eltömíthetik az emésztőrendszert és megzavarhatják az emésztést. A zöldségek közül nyugodtan adj neki répát és retket is. Finom, egészséges, hűt és felpezsdít! Ha ezekre figyelsz, biztos, hogy kutyusoddal szuper nyaratok lesz együtt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük