Veszélyes a koronavírus háziállatainkra?

Biztos sokunkban felmerült már a kérdés, hogy háziállataink, kutyáink és macskáink megbetegedhetnek-e az új világjárványnak minősített koronavírustól (COVID-19), vagy hordozhatják-e, átadhatják-e azt.

Erről a kérdésről az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) március 13-án adott friss tájékoztatást, miszerint NINCS bizonyíték arra, hogy háziállatok, például a kutyák vagy a macskák megfertőződhetnének az új koronavírustól. Szóval a képen látható házi készítésű kutya maszkokra, semmilyen szükség nincs, kedvenceink nincsenek veszélyben és a gazdik sem!

Bár a kutyák betegséglistáján is ott szerepel a koronavírus, az ő esetükben nem az emberiséget most fertőző vírusról beszélünk. Még csak a tünetek sem azok.

Sokféle koronavírus létezik, amelyek mindegyike különböző állatfajokat érint, beleértve az embereket is. A kutya koronavírus (CCoV) nem ugyanaz a vírus, mint a SARS-CoV-2, amely az új koronavírust (COVID-19) okozza.

Ezért nem indokolt kedvenceinkkel szemben különösebb intézkedéseket hozni. Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja, hogy ebben a bizonytalan időben is nyugodtan töltsük időnket kedvenceink mellett, viszont minden velük, és más dolgokkal való érintkezés után mossunk kezet vízzel és szappannal, ez megvéd minket a különféle baktériumoktól.

A kutyakoronavírusról

Kutyakoronavírus-betegség, CCoV néven ismert, rendkívüli bélfertőzés kutyáknál, különösen a kölyöknél. A kutyakoronavírus általában rövid élettartamú (2-10 nap), de néhány napig jelentős hasi fájdalmat okozhat a fertőzött kutyákban. Összehasonlítva az ember koronavírusos betegségét a kutyákéval, azt mondhatjuk, hogy míg a koronavírus az embernél komoly légzési nehézségeket okoz, addig a kutyáknál túlnyomórészt gyomor-bélpanaszokhoz vezet. Bár a koronavírus fertőzés kutyáknál gyakran enyhébb lefolyású, gyenge immunrendszerű állatok esetében azonban komolyabb  problémákat okozhat,  az is előfordulhat, hogy a kutya életét veszíti. Viszont lehetséges olyan is, hogy az erős immunrendszerű kutyák gyakran megfertőződés után sem mutatnak tüneteket, viszont direkt vagy indirekt kontaktussal megfertőzhetik az immungyenge kutyákat, leghamarabb a kölyökkutyákat. A fertőzés forrása általában a fertőzött kutyaürülékkel való közvetlen kapcsolat. A fertőzés elkerülése érdekében az ürüléket mindig szedjük össze zárt zacskóba, az ivóvizet cseréjük rendszeresen. Amennyiben már a tüneteket észleljük a kutyánkon, vigyük állatorvoshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük